Yerba Maté: wat is het? Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Yerba Maté: wat is het? Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Yerba Maté is een inheemse plant uit Zuid-Amerika die algemeen wordt geconsumeerd in Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië, en die ook in Europa populair aan het worden is.

Yerba maté is een natuurlijk product, samengesteld uit verschillende bioactieve organische stoffen, met antioxiderende, centraal zenuwstelsel stimulerende, diuretische, ontstekingsremmende, anti-reumatische en dieet-glycemische index verlagende eigenschappen. De laatste jaren hebben verschillende studies aangetoond dat de inname van producten op basis van yerba maté tal van gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Deze gezondheidsvoordelen zijn te danken aan de fytochemische bestanddelen die in Yerba Maté aanwezig zijn, waaronder cafeïne, fenolzuren en saponinen. Derhalve wordt Yerba Maté momenteel beschouwd als een functionele voeding – per definitie zijn functionele voedingsmiddelen voedingsmiddelen of ingrediënten die, naast hun basisvoedingsfuncties, gunstige effecten hebben op de gezondheid wanneer zij als onderdeel van het normale voedingspatroon worden geconsumeerd. Ontdek hieronder de belangrijkste voordelen die Yerba Maté kan bieden voor jouw gezondheid!

1. Vermindert lichamelijke en geestelijke vermoeidheid

yerba matéEr wordt veel gezegd over het gebruik van Yerba Maté voor de vermindering van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. De plant werkt als een natuurlijk stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Dit is een van de grote voordelen van de plant, die in dit geval een goed alternatief kan zijn voor andere stimulerende middelen, zoals koffie.

Yerba maté is rijk aan alkaloïden, voornamelijk cafeïne. Deze stoffen verminderen de lichamelijke en geestelijke vermoeidheid en verhogen de concentratie van het individu. Yerba maté heeft echter veel minder bijwerkingen dan koffie, vanwege de mildere concentratie cafeïne. Studies tonen aan dat in 100 ml maté thee de hoeveelheid cafeïne ongeveer 13 keer minder is dan in dezelfde dosis koffie.

Yerba Maté kopen - Hoogste kwaliteit Maté uit Brazilië - Thee.be

Deze Latijns-Amerikaanse drank komt van de yerba maté plant, geteeld in Brazilië. Het bevat cafeïne en wordt traditioneel gedronken uit een kalebas. Dit zakje yerba maté bevat 100 gram.
€4,50

2. Versnelt de stofwisseling (thermogeen effect)

Wanneer yerba maté regelmatig wordt geconsumeerd, werkt het als een anti-obesitas factor. Studies hebben aangetoond dat de inname van yerba maté bij gezonde volwassenen een verhoging van de basale stofwisselingssnelheid stimuleert. Dit bewijst dat de plant wel degelijk kan worden gebruikt als thermogene stof voor het verbruik van energie. Daarom kan de consumptie van Yerba Maté leiden tot gewichtsverlies.

3. Verlaagt cholesterol en triglyceriden

Onder de belangrijkste bioactieve bestanddelen van Yerba Maté kunnen we de saponinen noemen. De saponinen zijn glycosiden van steroïden. Dit type structuur bezit lipofiele eigenschappen, en bepaalt de eigenschap van vermindering van de oppervlakkige spanning van het water en ook de reinigende en emulgerende werking.

Met andere woorden, de werking van saponinen kan de plasmaconcentratie van cholesterol verlagen, hetgeen door eerdere studies is aangetoond. Het werkingsmechanisme van saponinen ten nadele van de cholesterolverlaging kan worden verklaard door een verminderde intestinale absorptie van vetten (cholesterol) en ook door een verhoogde uitscheiding van diezelfde vetten. Bij mensen hebben studies aangetoond dat Yerba Maté het LDL (slechte cholesterol) kan verlagen en kan helpen bij de vermindering van lichaamsgewicht en buikvet.

4. Helpt de spijsvertering

Yerba maté heeft eigenschappen die intestinale constipatie tegengaan. Dit verwijst naar de slechte werking van de darm, waardoor de vertering van voedsel wordt vertraagd. Het drinken van maté thee na de consumptie van een zware maaltijd kan onmiddellijk zorgen voor een gevoel van darmwelzijn. Wat op zich de spijsvertering vergemakkelijkt en aangenamer maakt.

5. Bron van vitaminen en mineralen

Yerba maté bevat verschillende vitaminen en mineralen, waarvan op verschillende manieren kan worden geprofiteerd. De belangrijkste mineralen zijn mangaan, ijzer, kalium en fosfor. De belangrijkste vitaminen zijn A, B1, B2, C en E.

Yerba Maté kopen - Hoogste kwaliteit Maté uit Brazilië - Thee.be

Deze Latijns-Amerikaanse drank komt van de yerba maté plant, geteeld in Brazilië. Het bevat cafeïne en wordt traditioneel gedronken uit een kalebas. Dit zakje yerba maté bevat 100 gram.
€4,50

6. Antioxiderende eigenschappen

Yerba maté is ook rijk aan antioxidanten. Deze stoffen helpen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering, omdat zij de aanwezigheid van vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor het versnellen van veroudering, tegengaan.

Yerba maté helpt rimpels en expressierimpels voorkomen. Bovendien wijzen onderzoeken uit dat de hoeveelheid antioxidanten die in het kruid aanwezig is, zelfs groter is dan de hoeveelheid die aanwezig is in groene thee, die tot dan toe een zeer bekend middel was in de preventie van veroudering.

maté theeHoe yerba maté te consumeren?

Yerba maté is een zeer veelzijdige plant en kan op verschillende manieren worden geconsumeerd. De meest populaire manier van consumptie is ongetwijfeld het aftreksel in heet water.

In warmere streken is het koude aftreksel echter zeer wijdverbreid. De thee wordt bereid met verse yerba maté-blaadjes die tot ongeveer 2 mm – 4 mm worden vermalen.

Veel mensen maken thee met het sap van een vrucht in plaats van water. Anderen persen liever gewoon een citroen uit naast het water. Hoe dan ook, dit is ook een geweldige manier van consumptie waarbij je kunt genieten van alle voordelen van Yerba Maté.

Voedselgebruik – Ultra-verfijnde Yerba Maté

Onlangs hebben enkele industrieën in de sector ultra-geraffineerde Yerba Maté op de markt gebracht. Dit product bestaat uit de bladeren van yerba maté die gedroogd en zo fijn gemalen zijn dat ze in kookrecepten kunnen worden gebruikt. In feite bestaat het product uit nanodeeltjes van Yerba Maté. Zo is het zelfs bij vermenging met water (om bijvoorbeeld een sapje te maken) niet mogelijk de aanwezigheid van Yerba Maté waar te nemen.

Yerba Maté kopen - Hoogste kwaliteit Maté uit Brazilië - Thee.be

Deze Latijns-Amerikaanse drank komt van de yerba maté plant, geteeld in Brazilië. Het bevat cafeïne en wordt traditioneel gedronken uit een kalebas. Dit zakje yerba maté bevat 100 gram.
€4,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *