Wat maakt witte thee zo speciaal?

Wat maakt witte thee zo speciaal?

Witte thee: ken de voordelen van deze zeer uitgelezen drank

witte thee silver needleWitte thee is nog niet zo bekend als groene thee vanwege de schaarste en de daaruit voortvloeiende hoge prijs. Het belangrijkste kenmerk van deze theesoort is dat de blaadjes worden geplukt in het knopstadium en in een veel jonger rijpingsstadium dan voor groene of zwarte thee wordt gebruikt. Witte thee ondergaat het oxidatieproces niet en wordt nooit gefermenteerd.

De naam van de thee is afgeleid van de zilverwitte haartjes op de knoppen, die de thee een relatief witachtige kleur geven. De knoppen worden geplukt van planten die speciaal voor deze theesoort worden geteeld, en de oogst vindt plaats in een periode van slechts enkele dagen aan het begin van het lenteseizoen. De schaarste van het aanbod ten opzichte van de vraag maakt het dus veel duurder dan zelfs groene thee.

Witte thee heeft ook een subtiel en delicaat aroma en overtreft groene thee in zoetheid. Wanneer witte thee op de juiste wijze wordt bereid, heeft hij een bleekgouden kleur die lijkt op die van sommige jonge witte wijnen. Studies hebben uitgewezen dat witte thee 3 keer zoveel antioxidanten bevat als groene thee en 12 keer zoveel als vers sinaasappelsap.

Hoe moet witte thee geconsumeerd worden?

witte thee voordelenWitte thee bevat verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, B en K, cafeïne, mangaan, antioxidanten, polyfenolen, kalium en foliumzuur. Idealiter wordt het nog dezelfde dag geconsumeerd, want 24 uur na de bereiding heeft het de neiging al zijn eigenschappen te verliezen. Voor een beter gebruik van de eigenschappen is het interessant dat de drank dagelijks wordt geconsumeerd – ongeveer 2 kopjes is voldoende.

Witte thee mag niet worden gebruikt als vervanging voor water. Integendeel, de drank heeft een vochtafdrijvend effect en daarom is het belangrijk water te drinken om uitdroging in de loop van de dag te voorkomen. Het ideaal is om het niet te verzoeten. Als de smaak je echter niet bevalt, kunt je honing of een andere natuurlijke zoetstof toevoegen. Je kunt ook wat sap door de thee mengen en de eigen suiker van het fruit gebruiken.

Het is ook mogelijk om witte thee kant-en-klaar en in verschillende smaken te kopen. IJsthee van goede kwaliteit bevat geen suiker of conserveringsmiddelen. Ze zijn uiterst praktisch en kunnen op elk moment van de dag worden genuttigd.

Wat zijn de voordelen?

Witte thee heeft antioxiderende eigenschappen die zeer belangrijk zijn voor ons organisme. Naast het verminderen van de tekenen van huidveroudering, bijvoorbeeld, helpt de drank bij gewichtsverlies en diabetescontrole. Bekijk hieronder de andere voordelen.

Voorkomt kanker

Witte thee is rijk aan antioxidanten en kan worden gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van tumoren bij mensen die de ziekte al hebben. De grote hoeveelheid catechine die in de drank aanwezig is – een polyfenol dat de ontwikkeling van kankercellen kan afremmen – is verantwoordelijk voor het bestrijden van het risico op het terugkeren van sommige soorten kanker, zoals borstkanker.

Verbetert de stemming

Regelmatige consumptie van witte thee zorgt voor een gevoel van ontspanning en welzijn. Dit is te danken aan het aminozuur L-theanine, dat in de hersenen werkt en het niveau van gamma-aminoboterzuur verhoogt. Deze stof is een belangrijke neurotransmitter die zich aan specifieke receptoren bindt en remming van het centrale zenuwstelsel teweegbrengt. Bovendien bevordert L-theanine de toename van dopamine en serotonine. Al deze verbindingen houden verband met gevoelens van genot en een goed humeur.

Controleert cholesterol

Regelmatige consumptie van witte thee wordt in verband gebracht met een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. De catechinen die in de plant aanwezig zijn, stimuleren de verwijding van de bloedvaten en daardoor wordt de bloedsomloop vloeibaarder, waardoor hartproblemen of beroertes minder vaak voorkomen. Flavonoïden helpen op hun beurt de ophoping van lipiden in het bloed te verminderen, terwijl mangaan de gezondheid van het hart in stand houdt en de kans op hartziekten vermindert.

Het kan helpen tegen huidveroudering

Huidveroudering treedt op twee manieren op: inwendige veroudering en uitwendige veroudering. Uitwendige veroudering treedt op wanneer omgevingsfactoren de huid beschadigen en veroudering in de hand werken. UV-stralen van de zon bijvoorbeeld kunnen de huid na verloop van tijd beschadigen door ontstekingen.

Inwendige veroudering wordt ook wel natuurlijke veroudering genoemd. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren in het lichaam, zoals vrije radicalen en bepaalde enzymen. Witte thee is rijk aan antioxidanten en kan jouw huid helpen beschermen tegen de gevolgen van interne en externe veroudering.

Een kopje witte thee kan ons veel voordelen bieden en onze levenskwaliteit verbeteren, vooral voor mensen die moeten ontspannen en het hoge cafeïnegehalte van andere theesoorten moeten vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *