Wat is matcha thee? Waarom is het zo duur?

Wat is matcha thee? Waarom is het zo duur?

De oorsprong van matcha ligt in China. In een ver verleden dronken Chinese monniken al zogenaamde matcha. Ze hadden flinke blokken groene thee waar ze poeder van maakte dat ze vervolgens door heet water klopten. Pas eeuwen later werd matcha geïntroduceerd in Japan door zen-boedhist Myoan Eisai. Het drinken van matcha thee beviel hem erg goed, werd er rustig van en kon daardoor beter mediteren.

Wat is matcha thee?

matchatheeMatcha wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia Sinensis plant. De beste Matcha thee komt uit Japan. Het verschil met de thee uit China zit hem in de geperfectioneerde productie. De planten staan op schaduwrijke plekken. Voordat de oogsttijd in gaat worden de theeplanten een paar weken volledig afgedekt. Hierdoor gaan de planten extra veel voedingsstoffen (chlorofyl) maken.

Matcha thee wordt in Japan gemaakt van de jongste theeblaadjes. De blaadjes worden handmatig geplukt, waarna ze worden gestoomd en vervolgens gedroogd. Daarna worden de blaadjes, tot poeder, fijn gemalen met een granieten molensteen. Door dit hele proces worden alle voedingsstoffen behouden en dat proef je! Matcha kan je bereiden en drinken als thee, maar heeft zoveel meer mogelijkheden. Zo verwerk ik matcha zelf regelmatig in een lekkere smoothie en bak ik er zo nu en dan een gezonde matcha cake mee.

Matcha thee duur?

De Japanse matcha thee kost gemiddeld rond de €30,-. (per kom circa €1,-). Dat klinkt misschien duur, maar er zit veel werk in het maken van de matcha. Bovendien is deze theesoort van een hoge kwaliteit en bevat het heel wat gezonde stoffen.

Gezondheidsvoordelen

Hoe gezond Matcha thee exact is daar zijn de meningen over verdeeld. Het is in elk geval zeker dat de thee rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen je weefsels en het DNA van je cellen tegen schadelijke stoffen. Het bevat daarnaast vitamine C, cafeïne en aminozuur.

Volgens onderzoek zou de thee ons kunnen beschermen tegen kanker, ontstekingen, hartziekten en dementie. Maar nogmaals dat is niet bewezen. Persoonlijk heb ik na het drinken van een kom matcha thee altijd het gevoel dat ik mijn lichaam een boost heb gegeven. Ik voel me energieker en zit dan gewoon wat lekkerder in mijn vel.

Match thee zou ook helpen bij het ontgiften (detoxen) van je lichaam en een hulpmiddel zijn om af te vallen. Of dit in de praktijk werkt weet ik niet. Maar het valt te proberen. Matcha thee past in elk geval in het lijstje van gezonde dranken.

Kwalitatieve Bio Matcha Thee Matcha poeder (BIO) - Thee.be

Groene matcha thee uit Japan, meer specifiek uit de Shizuoka regio, gemaakt van de meest verfijnde Tencha en geoogst in de lente. Dit potje bevat 30 gram matchapoeder.
€21,95

De smaak van Matcha

Matcha thee is naar mijn mening een erg lekkere thee, maar de smaak is even wennen. Matcha kan vrij bitter van smaak zijn en is zeker in het begin wat intens.
Begin dan ook rustig. Start met een enkele maatlepelschepje matcha. Blijft de thee naar jouw idee te bitter ga dan op zoek naar een smaak die dit verzacht. Matcha thee wordt bijvoorbeeld vaak aangeboden in combinatie met mint of gember.

Eenmaal gewend zal je merken dat de kenmerkende zacht romige umami (wat hartige) smaak naar voren komt. Matcha wordt ook veel gebruikt als gezonde vervanger van koffie.

Bereiden Matcha thee

Om de Matcha thee op de juiste manier te bereiden heb je naast het poeder een waterkoker nodig om het water in te koken. Daarnaast is het handig om een Japans kommetje, een bamboe maatlepeltje (of theelepeltje) en een bamboe garde aan te schaffen.

Om Matcha thee op de traditionele manier te bereiden kook ik altijd water waarvan ik een deel in het kommetje doe, zodat de kom alvast op kan warmen en de thee niet te snel afkoelt. Dan wacht je tot het restant van het gekookte water is afgekoeld tot circa 80 ℃. Vervolgens gooi je het kommetje leeg en doe je 1 á 2 lepeltjes (½ gram per lepeltje) matcha in de kom. Met de bamboegarde stamp je de eventuele klontjes zachtjes uit de poeder. Vervolgens schenk je een klein beetje van het hete water in de kom en vermeng je dit met de matcha tot een geheel. Daarna schenk je 60 á 90 milliliter water in de kom en klop je (in een W of M beweging) de matcha door het water. Tot je een mooi schuim laagje krijgt. Proost op je gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *