Drie theesoorten die je zeker mag drinken om beter te slapen

Drie theesoorten die je zeker mag drinken om beter te slapen

Een warme kop thee is heerlijk ’s avonds, maar het is belangrijk dat je voor de juiste soorten kiest. Sommige theesoorten hebben een stimulerend effect waardoor je alerter wordt, terwijl andere soorten thee er juist voor zorgen dat je ontspant en tot rust komt. In de avond is het belangrijk om voor de rustgevende theesoorten te kiezen. Zeker wanneer je moeite hebt met in slaap vallen of wanneer je vaak wakker wordt ’s nachts, is het aan te raden om een kalmerende kop thee te drinken voor het slapengaan. Welke theesoorten mag je drinken om beter te slapen? We zetten drie soorten op een rij.

Kamillethee

Kamillethee is een kruidenthee die je goed kunt drinken voor het slapengaan. Kamillethee is afkomstig van de kamilleplant, waarbij zowel de bloemen als steeltjes gebruikt worden. De thee proeft lichtzoet en heeft een subtiel kruidig aroma. Omdat kamillethee een ontspannend en kalmerend effect heeft, is het een goede theesoort om te drinken voor het slapengaan. Het antioxidant apigenin dat aanwezig is in kamille vermindert angst en helpt bij slapeloosheid. Een kop kamillethee in de avond kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt of minder vaak wakker wordt in de nacht.

Pure kamillethee Kamillebloemen - Thee.be

Mooie pure kamillebloemen van een heel kwalitatieve soort die handgesorteerd wordt.
€3,95

Lavendelthee

Lavendelthee wordt gemaakt van de lavendelplant die bekend staat om de heerlijk ruikende paarse bloemen. Het drinken van deze kruidenthee zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je lichaam rustiger aanvoelt. De thee helpt bij gevoelens van stress en spanning, dankzij de kalmerende en rustgevende werking van lavendel. Lavendel helpt je om een betere nachtrust te hebben. Het drinken van een kopje lavendelthee ontspant je, waardoor je met een rustig gevoel je bed induikt. Je kunt de thee combineren met het gebruik van lavendelolie, bijvoorbeeld in bad.

Melange met essentiële olie van lavendel en citrus Lavender Romance - Thee.be

Voor deze zonnige fruit- en bloemenmelange combineren we uiterst pure en cold-pressed essentiële oliën van Italiaanse citroenen en mandarijnen met lavendel uit de Provence. De perfecte melange om even bij weg te dromen.
€6,89

Valeriaanthee

Valeriaanthee, ook wel valeriaanwortel thee, is een kruidenthee die gemaakt wordt van de plant valeriaan. De medicinale werking van valeriaan zit in de wortel en daarom wordt deze gebruikt om thee van te maken. Valeriaan heeft een slaapverwekkende werking en dat maakt de thee tot een goede keuze voor het slapengaan. Valeriaanwortel helpt tegen angst, stress en nervositeit. De kalmerende werking zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt. Onderzoek naar de werking van valeriaan toont aan dat de kwaliteit van de slaap verbetert en slapeloosheid op de lange termijn vermindert.

thee slapenDeze theesoorten kun je beter niet drinken voor het slapengaan

Sommige theesoorten, zoals bovengenoemde, verbeteren je nachtrust en zorgen ervoor dat je ontspannen in slaap valt. Echter, niet iedere theesoort is geschikt voor het slapengaan en er zijn zelfs soorten die je beter kunt vermijden.

Theesoorten die je het beste kunt vermijden zijn soorten die theïne bevatten. Dit is een stofje dat vergelijkbaar is met cafeïne qua stimulerend effect, maar iets minder sterk. Theïne komt voor in theesoorten die gemaakt worden van theeblaadjes, bijvoorbeeld zwarte thee, groene thee, rode thee en witte thee. Deze soorten vermijd je het beste voor het slapengaan.

Beter slapen na een kopje thee

Wil je ’s avonds thee drinken die ervoor zorgt dat je beter slaapt? Dan ontwijk je de theesoorten gemaakt van theeblaadjes en kies je voor kruidenthee. Aan kruidenthee komen geen theeblaadjes te pas, waardoor het eigenlijk geen thee is. Bij kruidenthee wordt er gebruik gemaakt van kruiden om smaak te geven aan het hete water.

Kamillethee, lavendelthee en valeriaanthee zijn voorbeelden van kruidenthee. In kruidenthee zit geen theïne met een stimulerend effect, maar dat betekent niet dat iedere kruidenthee optimaal is voor het slapengaan. Let er altijd op welke werking de kruiden hebben en kies voor kruidenthee met een rustgevende of kalmerende werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *