Thee is één van de meest gedronken dranken ter wereld. Het is dan ook maar logisch dat heel wat moeders en vaders de vraag krijgen van hun kinderen om ook eens te proeven. Maar is het wel een goed idee voor kinderen om thee te drinken? Is het gezond voor kinderen? Is het veilig? Zijn er theesoorten die toch net iets meer geschikt zijn voor onze kleine kinderen dan anderen? Hoog tijd om die vragen eens te beantwoorden!
Thee en cafeïne
De grootste reden waarom vaak wordt afgeraden om thee aan kleine kinderen te geven is het feit dat veel theesoorten cafeïne bevatten. Deze psychoactieve stof geeft het lichaam een boost en kennen we natuurlijk allemaal van koffie. Jammer genoeg zijn er ook heel wat negatieve effecten aan verbonden. Zo kan het verantwoordelijk zijn voor concentratieproblemen, voor hoofdpijn, voor maagproblemen, een hoge bloeddruk en ga zo maar door. Persoonlijk is voor mij het grootste nadeel van cafeïne: slaapproblemen. Te veel cafeïne na 20 uur en ik lig heel de nacht wakker.
Het is dan ook maar logisch dat voorzichtigheid geboden is als het om kinderen gaat. Een kleine dosis cafeïne kan in hun jonge lijfje al dergelijke reacties teweeg brengen. Onder de 12 jaar is het tout court een slecht idee om kinderen eender welke hoeveelheid cafeïne te laten consumeren. Vanaf 12 jaar kan je wel eens 1 à 2 kopjes per dag schenken voor jouw kleine spruit maar ook hier is matigheid geboden.
Welke thee kan eigenlijk niet?
Veel mensen hebben het idee dat echte thee wel kan voor kinderen. Met echte thee bedoelen we alle thee die gemaakt is van de theeplant. Dit is groene thee, witte thee, zwarte thee en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is echter een fout idee. Alles gemaakt van de Camellia Sinensis bevat cafeïne en is voor kleinere kinderen nefast.
Gelukkig is er wel een alternatief. Vandaag de dag vind je in de supermarkt en zeker in de speciaalzaak immers een ruime keuze aan cafeïnevrije thee. Belangrijk hierbij is om te zoeken naar echte cafeïnevrije thee en niet naar gedecafeïneerde thee want die bevat nog steeds cafeïne! De meeste soorten thee die geen cafeïne bevatten zijn de zogenaamde infusies van gedroogde vruchten, kamille, munt, bloemen en ga zo maar door.
Welke thee kan je serveren?
De zogenaamde infusies, dit kan je beschouwen als een verzamelnaam voor kruiden-, bloem-, en fruitthee’s, zijn voor kinderen vanaf een jaar of twee geen enkel probleem. Onder deze leeftijd kan je best nog voorzicht zijn om allergische reacties te vermijden. Boven die leeftijd kan thee echter een fantastisch alternatief zijn voor frisdrank en bewerkte dranken. Kinderen beginnen immers te verlangen naar andere smaakjes dan het saaie water. Om een kleine greep te nemen uit het assortiment aan theesoorten die je aan kinderen zeker mag geven:
– Muntthee
Muntthee is één van de bekendste theesoorten en brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo is muntthee uitstekend tegen de misselijkheid, kan het een pijnlijke keel verhelpen en is het de thee bij uitstek bij verkoudheid.
– Gemberthee
Gember is een product dat de laatste jaren sterk in opmars is als superfood. De gezondheidsvoordelen zijn dan ook legio. Gember is ontzettend goed voor de maag, helpt bij misselijkheid en zou zelfs helpen om de bloeddruk te normaliseren. Ook voor kinderen is gemberthee geen enkel probleem. Alhoewel ik best veel kinderen ken die niet per se fan zijn van de scherpe smaak.
– Kamillethee
Een kind is een vat vol energie en dat kan ook wel eens heel vermoeiend zijn. Dan is kamillethee misschien wel het product dat je zoekt. Kamille heeft immers een rustgevend effect en valt dan ook aan te raden voor het slapen gaan. Ik kan niet garanderen dat het ook echt werkt bij de kleinsten, maar veilig om te geven is het alleszins. Let wel op dat je niet gaat voor een kamillethee met echte theebladeren, maar voor een pure infusie van kamillebloemen. Een goed voorbeeld kan je hier vinden.
– Fruitthee
Er zijn vandaag de dag heel wat varianten van fruitthee op de markt. Een fruitthee kan op basis van rode vruchten zijn, van bosvruchten of van nog iets compleet anders. Het is bij kinderen best een populaire thee dankzij de vrij zoete smaak. En het is dus veilig voor hen!