Rooibosthee: een inleiding tot deze prachtige Zuid-Afrikaanse drank

Rooibosthee: een inleiding tot deze prachtige Zuid-Afrikaanse drank

Met een keukenla vol duizend theesmaakjes dacht ik altijd er alles over te weten. Totdat ik van mams een boekje cadeau kreeg, een pareltje uit 1997 dat het bijzondere pionierswerk van Annique Theron beschrijft voor wat betreft rooibosthee. Een heel nieuwe wereld ging voor mij open. In haar strijd tegen allergieën en slapeloosheid ontdekte deze moeder van vier de ongekende geneeskrachtige en zuiverende werking van de prachtige Zuid-Afrikaanse drank die niet voor niets ‘de nectar van moeder natuur’ heet.

Rooibosthee geeft je veel meer dan de momentopname bij een verkwikkend kopje gezelligheid. Eigenlijk is het een infusie en geen thee, want het wordt niet van de theeplant gemaakt. Toch mag deze magische godendrank niet ontbreken in het thuisassortiment van de theeliefhebber. Hierbij een introductie voor wie het nog niet kent.

Waar komt rooibos vandaan?

Het wordt gemaakt van een sterk op brem gelijkende plant uit de vlinderbloemenfamilie die groeit in het bergachtig gebied Cederberg, vlak boven Kaapstad. Je kunt de geelbloemige struik tegenwoordig als kuipplant in Nederland houden, maar deze gedijt het beste in het mediterraan klimaat van de Zuid-Afrikaanse westkust, met zonnige zomers en koele winters. Sinds begin negentiende eeuw werd de plant speciaal gekweekt voor de wereldberoemde drank in twee varianten: de rode en de groene. Begin vorige eeuw zou een Russische handelaar het naar de rest van de wereld gebracht hebben.

Rooibosthee met sinaasappel Rooibos & Orange Shuffle - Thee.be

Een zonnige melange van Zuid-Afrikaanse rooibos gecombineerd met sinaasappel. Je vindt er ook toetsen van vanille en chocolade in terug. Een verrassende zacht fruitige kruideninfusie die vele harten verovert.
€5,95

Hoe wordt rooibosdrank gemaakt?

Voor de rode rooibosthee worden de naalden en steeltjes van de speciaal daarvoor geteelde planten na de pluk eerst gestampt en te drogen gelegd in de zon. Hierna volgt net als bij wijn een fermentatieproces. Hierbij krijgt de rooibos de zo kenmerkende smaak, geur en felrode kleur. Voor de minder bekende groene variant worden de naalden na het plukken gelijk gestoomd en niet gefermenteerd, waardoor het de natuurlijke kleur behoudt. Het is milder van smaak, lichter ven kleur en iets gezonder dan de rode.

Hoe moet je rooibosthee zetten?

Overgiet de rooibosthee met kokend water tot honderd graden en laat het een paar minuten trekken. Of breng het aan de kook in een pannetje koud water. Per liter water worden twee à drie theezakjes aanbevolen. Zorg dat het niet te licht en niet te sterk is. Je kunt er desgewenst een beetje honing en/of een paar druppels verse limoen of sinaasappel toevoegen. Sommige theemakers mixen in voorverpakte zakjes rooibos met gedroogde rozenblaadjes, ander gedroogd fruit, karamel of kruidenthee zoals kaneel, kamille, vanille of limoengras.

Groene Rooibos & moringa thee Re-Vitalizer AMBAR - Thee.be

Een groene rooibosthee uit Zuid Afrika, gecombineerd met moringa en bessen. In dit zakje zit 80 gram thee.
€7,50

rooibosthee losWat onderscheidt rooibos van thee?

Rooibos drinkt als thee, maar heeft veel meer pluspunten. Smaak en kleur veranderen niet hoe lang je de drank ook laat staan, zelfs na een nacht. Beide varianten bevatten geen theïne (oftewel cafeïne) wat het een rustgevend drankje maakt voor het slapen gaan. Rooibos voegt geen calorieën toe, een groot pluspunt voor je BMI. Het is ook van nature looizuurarm. Het bevat weinig tannine wat de opname van broodnodige mineralen zoals calcium en ijzer bevordert. Dat helpt de spijsvertering en kan maagklachten doen verminderen.

Wat zijn andere voordelen van rooibos?

Rooibos bevat zoveel mineralen dat het verantwoorde voeding ondersteunt. Door de zuiverende werking wordt het verwerkt in cosmetica en huidzalf om jeuk en huidziektes als eczeem en allergie te bestrijden. Het bevat meer fenolen en antioxidanten dan gewone zwarte of witte thee en bestrijdt daarmee schadelijke stoffen. WHO-onderzoek uit 2006 en 2010 heeft vastgesteld dat rooibosthee goed helpt bij bloeddrukverlaging en het verkleinen van de hoeveelheid bloedvatenvernauwende enzymen. De drank uit Zuid-Afrika ondersteunt daardoor de werking van de nieren en helpt beschermen tegen het oxidatieve verouderingsproces door bijvoorbeeld straling en luchtvervuiling.

Rooibosthee met sinaasappel Rooibos & Orange Shuffle - Thee.be

Een zonnige melange van Zuid-Afrikaanse rooibos gecombineerd met sinaasappel. Je vindt er ook toetsen van vanille en chocolade in terug. Een verrassende zacht fruitige kruideninfusie die vele harten verovert.
€5,95

Hoe smaakt rooibosthee?

De rode rooibosdrank heeft een robuuste, lichtzoete smaak met een kruidige twist die je smaakpupillen onthouden. De groene variant is net zo karaktervol, maar milder. Het doet denken aan de frisheid van groene thee, maar heeft niet diens bitterheid in de nasmaak. Rooibos wordt door de uitgesproken smaak ook in de keuken gebruikt, met name bij stoofgerechten. Een tip, vergeet je eigen smaak en laat rooibos je leiden tot de perfecte ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *