Hoe thee wordt gede-cafeïneerd

Hoe thee wordt gede-cafeïneerd

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Maar wist je dat niet alle thee cafeïnevrij is? Gelukkig zijn er manieren om thee te ontdoen van cafeïne. In dit artikel duiken we in het boeiende proces van hoe thee wordt gede-cafeïneerd.

Wat is cafeïne eigenlijk?

Cafeïne is een natuurlijke stimulerende stof die in meerdere plantensoorten voorkomt, zoals de thee- en koffieplant. Wanneer we het over dranken als thee, koffie of sommige energiedrankjes hebben, is cafeïne vaak de ‘actieve’ component die ons alert en wakker maakt. Het is die energieboost die je voelt na het nemen van een slok van je ochtendkoffie of -thee. Hoewel cafeïne bij velen geliefd is vanwege dit oppeppende effect, kan het bij sommige mensen ongewenste bijwerkingen hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid of een verhoogde hartslag. Daarom zoeken sommige mensen naar alternatieven zonder of met minder cafeïne. Of je nu een fervent cafeïneliefhebber bent of juist de voorkeur geeft aan cafeïnevrije opties, het is goed om te weten wat cafeïne is en wat het met je lichaam doet.

#1 Beoordeeld
Deca Groene Thee - Cafeïnearme Thee - Green Deca - Thee.be

Deze van oorsprong Japanse thee wordt ondertussen ook in China geteeld en door z’n populariteit werd ook de vraag naar een thee met minder cafeïne steeds groter. Deze volwaardige groene thee met milde en licht astringente ondertonen werd gedecaffeïneerd.

€5,75 Bekijk
Zwarte Deca Thee- Cafeïnearme thee - Black Deca - Thee.be

Voor wie graag wil minderen in cafeïne, maar toch wil genieten van zijn favoriete warme drank is er deze zwarte thee uit Assam. Deze Indische thee werd gedecafeïneerd.

€9,99 Bekijk

Hoe wordt thee gede-cafeïneerd?

Er zijn verschillende methoden om thee van zijn cafeïne te ontdoen. Hier volgen de meest voorkomende methoden:

Met behulp van CO2

De CO2-methode, ook wel superkritische CO2-methode genoemd, maakt gebruik van koolstofdioxide onder hoge druk. De thee wordt in een kamer geplaatst waar CO2 onder hoge druk doorheen wordt gevoerd. Cafeïne heeft een affiniteit met CO2 en bindt zich eraan, waardoor het uit de thee wordt getrokken. Deze methode behoudt de meeste smaak en gezonde eigenschappen van de thee.

Door water

Deze methode is vrij eenvoudig. Theebladeren worden een korte tijd in warm water geweekt, wat de cafeïne oplost. Daarna worden de bladeren verwijderd en het water weggegooid. Vervolgens worden de bladeren opnieuw gebruikt om een minder cafeïnehoudende infusie te maken.

Met behulp van chemicaliën

Hoewel dit misschien niet de meest aantrekkelijke methode klinkt, wordt het al lange tijd gebruikt. Stoffen zoals methyleenchloride of ethylacetaat worden gebruikt om de cafeïne uit thee te trekken. Het is echter goed om op te merken dat de hoeveelheden van deze chemicaliën die in de thee achterblijven minimaal zijn en binnen de veiligheidsnormen vallen.

deca theeWaarom zou je kiezen voor gede-cafeïneerde thee?

Soms is het lastig om ’s avonds in slaap te vallen na het drinken van een kopje thee. Hier komt mijn persoonlijke anekdote: een paar jaar geleden merkte ik dat ik moeite had met slapen als ik ’s avonds thee dronk. Na wat onderzoek en experimenteren, ontdekte ik dat het overschakelen naar gede-cafeïneerde thee een groot verschil maakte in mijn slaappatroon. Niet alleen sliep ik beter, maar ik kon nog steeds genieten van mijn avondkopje thee zonder de ongewenste effecten van cafeïne.

Kun je zelf thuis thee decafeïneren?

Het is mogelijk om thuis een soort “doe-het-zelf decafeïnering” uit te voeren, hoewel het niet zo effectief is als industriële methoden. Door theebladeren 30 seconden tot een minuut in heet water te laten trekken en vervolgens het water weg te gooien, kun je een groot deel van de cafeïne verwijderen. Als je daarna de theebladeren opnieuw brouwt, krijg je een drankje dat minder cafeïne bevat.

Zijn er nadelen aan het decafeïneren van thee?

Hoewel het verwijderen van cafeïne voor velen gunstig kan zijn, zijn er enkele nadelen. Het decafeïneringsproces kan enkele van de natuurlijke antioxidanten in thee verminderen. Bovendien kan de smaak van gede-cafeïneerde thee enigszins verschillen van de originele versie.

#1 Beoordeeld
Deca Groene Thee - Cafeïnearme Thee - Green Deca - Thee.be

Deze van oorsprong Japanse thee wordt ondertussen ook in China geteeld en door z’n populariteit werd ook de vraag naar een thee met minder cafeïne steeds groter. Deze volwaardige groene thee met milde en licht astringente ondertonen werd gedecaffeïneerd.

€5,75 Bekijk
Zwarte Deca Thee- Cafeïnearme thee - Black Deca - Thee.be

Voor wie graag wil minderen in cafeïne, maar toch wil genieten van zijn favoriete warme drank is er deze zwarte thee uit Assam. Deze Indische thee werd gedecafeïneerd.

€9,99 Bekijk

Kortom, gede-cafeïneerde thee is een geweldige optie voor degenen die gevoelig zijn voor cafeïne maar toch willen genieten van een heerlijk kopje. Er zijn verschillende methoden om thee te decafeïneren, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is om de methode en het merk te vinden dat het beste bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *