Brandnetelthee: wat zijn de grote voordelen van deze infusie?

Brandnetelthee: wat zijn de grote voordelen van deze infusie?

Thee is een heerlijke drank, op elk ogenblik van de dag of vroeg in de avond. Het is dan ook niet voor niets, op water na, ’s werelds meest gedronken drank. Goed om te horen dat het drinken van thee heel erg gezond is. Je krijgt op die manier voldoende vocht binnen en daarmee is thee een goede dorstlesser. Een slanke dorstlesser vooral. Een theetje bevat namelijk nul calorieën (laat suiker en de chocolade wel achterwege). Thee drinken past daarom goed bij een gezonde levensstijl. Er zijn verschillende theesoorten die elk weer een andere gunstige of gezonde uitwerking op je gezondheid hebben.

Ben jij net als ik een echte theeleut? Lees dan vooral even verder. In dit artikel ga ik je namelijk alles over brandnetelthee vertellen en welke positieve werking het drinken van deze thee op jouw gezondheid heeft.

Brandnetelthee, zeer gezond

Misschien heb jij bij het horen noemen van de naam brandnetelthee zo je bedenkingen. Dat is een misvatting, want een thee die van de bladeren van deze prikplant is getrokken, is heel gezond en eigenlijk best lekker (ik moest de eerste keer wel een klein beetje aan de smaak wennen). Brandnetelthee kan allergieën verlichten, je huid genezen en helpt bij bepaalde soorten pijn. De volgende vijf goede redenen gaan er vast voor zorgen dat je wat vaker een kopje geneeskrachtige brandnetelthee drinkt. Probeer vooral in het voorjaar en de zomer brandnetelthee op het menu te zetten. De plant is dan volop in de natuur voorhanden.

Pure brandnetelthee Nettle Kettle - Thee.be

De smaak van brandnetelthee kan je vergelijken met een typische kruidenthee waarbij een lichte toets van spinazie aan toegevoegd is. Brandnetel is bijzonder voedzaam en zit vol mineralen.
€6,49

Zoveel méér dan onkruid

Jij en ik zien brandnetels vooral als onkruid. Dat is jammer, want brandnetels zitten boordevol mineralen, vitamine A en vitamine C en helpen tegen allerlei kwaaltjes. Denk aan verkoudheid en voorjaarsmoeheid. Heb je last van bloedarmoede? Ook hier helpt brandnetelthee, die ook prima is om in het voorjaar te detoxen. Niet zo gek dus dat brandnetels al honderden jaren lang als geneesmiddel worden gebruikt. Wil je nog meer horen? Brandnetels zijn vochtafdrijvend, bloedzuiverend en anti-allergisch. Ik zeg “hulde aan de brandnetel”.

brandnetel theeBrandnetelthee

Brandnetelthee is een infusie (een aftreksel) van brandnetel, waar bij alle gezonde stoffen bij het thee zetten vrijkomen. Brandnetelthee kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar er is zeker iets voor verse/je eigen versgedroogde brandnetelthee te zeggen. Als je zelf gaat plukken, pluk de brandnetels dan op een droge dag (ik adviseer je om handschoenen en lange mouwen te dragen, het blijft een brandnetel). Vermijd het plukken van brandnetels die dichtbij een (grote) weg staan en gebruik een rieten mand om ze in te leggen. Zo gaan je brandnetels niet zweten en raken ze niet beschadigd. Pluk alleen de toppen (15 centimeter) van jonge planten. Ikzelf doe altijd een handjevol van de toppen in een groot theeglas of in een theepot en overgiet ze met heet water. Ik laat de thee ongeveer 15 minuten trekken. Wil je een wat zoetere thee? Voeg dan een beetje honing toe.

Je hoeft niet bang te zijn dat je brandnetelthee “prikt”. Zodra de brandhaartjes, die als ze breken mierenzuur afgeven, met het gekookte water in contact komen, verdwijnen ze.

Pure brandnetelthee Nettle Kettle - Thee.be

De smaak van brandnetelthee kan je vergelijken met een typische kruidenthee waarbij een lichte toets van spinazie aan toegevoegd is. Brandnetel is bijzonder voedzaam en zit vol mineralen.
€6,49

Pijn verlichtend

Brandnetel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en daardoor kan brandnetelthee pijn helpen verlichten. De brandnetel wordt al eeuwenlang als natuurlijke pijnstiller toegepast, bijvoorbeeld bij artritis en ander soorten gewrichtsklachten. Bij spierpijn en hoofdpijn bied brandnetelthee verzachting. Effect voel je soms al na één kopje thee, afhankelijk van de intensiteit van de pijn.

Boost je immuunsysteem

Door de hoge concentratie aan vitamine C en antioxidanten, kan brandnetelthee het immuunsysteem een enorme boost geven. Deze antioxidanten gaan vrije radicalen te lijf, dat zijn stofjes die je cellen proberen aan te tasten. Antioxidanten zorgen ervoor dat je minder voor bacteriën, virussen en andere narigheid vatbaar bent. Verwen je immuunsysteem zo nu en dan met …. een kopje brandnetelthee.

kopje brandnetelthee drinken

Urinewegen en nieren

Door hun vochtafdrijvend werking, stimuleren brandnetels de doorloop van urinewegen. Belangrijk omdat met urine afvalstoffen uit je lijf effectief worden afgevoerd. Op deze manier blijven ook je nieren goed schoon. Af en toe brandnetelthee drinken zou ook bij het voorkomen van nierstenen nuttig zijn (geloof me, die wil je niet hebben, die zijn uiterst pijnlijk). Heb je blaasontsteking? Drink de thee dan om de medicijnen voor je blaasontsteking te ondersteunen.

Anti-allergisch

Zodra ik de eerste pollen bespeur, grijp ik naar de brandnetelthee. Daardoor krijg je namelijk anti-histamine binnen dat histamine neutraliseert (van histamine krijg je van die heerlijk tranende, jeukende ogen en een charmante loopneus). Het verzacht bij mij echt de symptomen van hooikoorts. Daarom wordt brandnetelextract bij een milde vorm van hooikoorts wel eens als medicijn voorgeschreven.

Huidproblemen

Heb je last van ontstekingen of een allergische huidaandoening? Behalve een kop brandnetelthee drinken, kun je sterke brandnetelthee zetten en die laten afkoelen. Dep vervolgens een doekje in de thee en dep hiermee de aangedane plekken op de huid. Heb je eczeem, zweertjes of acne? Je raadt het al, brandnetelthee drinken!

Pure brandnetelthee Nettle Kettle - Thee.be

De smaak van brandnetelthee kan je vergelijken met een typische kruidenthee waarbij een lichte toets van spinazie aan toegevoegd is. Brandnetel is bijzonder voedzaam en zit vol mineralen.
€6,49

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *